Linkovi

Opasnost od japanskih nuklearki sve veća


Zvaničnici u zaštitnim odelima blizu nuklearke u Korijami
Zvaničnici u zaštitnim odelima blizu nuklearke u Korijami

Japan je proglasio vanredno stanje i kod druge nuklearne elektrane oštećene u katastrofalnom zemljotresu u petak, dok se stotine hiljada stanovnika pripremaju da i treću noć provedu u privremenim skloništima, bez hrane, grejanja, električne energije i spasenja.

Japanski premijer Naoto Kan je večeras na nacionalnoj televiziji rekao da su zemljotres i cunami na severoistoku zemlje najveći izazov koji je zadesio zemlju od završetka Drugog svetskog rata. Dok se premijer obraćao naciji, temperatura je pala ispod nule, a vlasti su izdale još sumorniji izveštaj o mogućem broju žrtava. Nadležni sada kažu da bi broj žrtava samo u okrugu Mijagi, mogao da premaši 10 hiljada.

Novo upozorenje na nuklearnu opasnost je izdato večeras za nuklearnu elektranu Onagava, o čemu je obaveštena i Međunarodna agencija za atomsku energiju, pošto je nivo zračenja izvan pogona premašio maksimalni dozvoljeni nivo. Međunarodna agencija je saopštila da su stručnjaci pred ponoć i dalje pokušavali da identifikuju izvor zračenja.

Za to vreme, inženjeri u nuklearnoj elektrani Fukušima nastavljaju da upumpavaju morsku vodu u prvi reaktor. Zidovi tog reaktora su oštećeni u jučerašnjoj eksploziji, ali je zaštitna konstrukcija ostala neoštećena, tako da stručnjaci nisu sigurni kakvo je stanje unutar objekta. Vlada je saopštila da je upumpavanje morske vode poslednja mogućnost sprečavanja topljenja nuklearnog jezgra. Stručnjaci su saopštili da će najmanje dva od tri reaktora ostati stalno zatvorena.

Nešto ranije, nadležni su saopštili da je nivo zračenja izvan elektrane Fukušima u kratkom periodu bio 400 puta viši od normalnog. Prethodno je saopšteno da više od 200 hiljada stanovnika treba da se evakuiše sa okolnog područja. Vlasti navode da je 19 ljudi ozračeno i da postoji mogućnost da je bilo ozračeno još više od 160 osoba. U pružanju pomoći sada učestvuje sto hiljada japanskih vojnika, a pridružuje im se i manja flota američkih vojnih brodova.

XS
SM
MD
LG