Linkovi

Naoto Kan - novi premijer Japana


Japanski zakonodavci izabrali su ministra finansija Naoto Kana za novog premijera Japana, nakon što je Jukio Hatojama podneo ostavku na taj položaj.

Kan je dobio 313 glasova u donjem domu parlamenta koji kontroliše njegova Demokratska partija Japana. Njegov rival Sadakazu Tanigaki iz opozicione Liberalno-demokratske stranke osvojio je samo 116 glasova.

Naoto Kan je rekao da će obnoviti japansku ekonomiju, najveću u Aziji, kao i da izazov predstavlja Severna Koreja. On je dodao da će izabrati članove svog kabineta u narednih nekoliko dana.

Bivši premijer Hatojama saopštio je u sredu da odlozi sa položaja jer nije uspeo da ispuni izborno obećanje da će ukloniti američku vojnu bazu sa japanskog ostrva Okinava. On je četvrti japanski premijer koji je podneo ostavku od 2007.

Novi premijer se, pre glasanja u parlamentu, na kratko obratio poslanicima iz svoje stranke, nakon što su ga izabrali za novog predsednika Demokratske partije Japana.

Kan kaže da uz pomoć svih zakonodavaca iz DPJ-a želi da vodi odlučnu politiku obnove Japana uoči izbora za gornji dom parlamenta, koji se održavaju u julu. Ti izbori biće prvi veliki izazov za 63-godišnjeg lidera, jer mnogi analitičari predvidjaju da će Demokrate izgubiti kontrolu nad gornjim domom zbog nezadovoljstva birača.

Kan će takodje morati da unapredi diplomatski ugled Japana, a posebno odnose sa najbližim saveznikom Sjedinjenim Državama. On će se prvi put pojaviti na svetskoj sceni na važnom samitu svetskih lidera u Kanadi za četiri nedelje.

XS
SM
MD
LG