Linkovi

Nuklearna kriza prepolovila grad kod Fukušime


Napušetni bicikl u delu grada Minamisoma koji se nalazi unutar zone evakuacije od 20 kilometara oko nuklearnog reaktora Fukušima.
Napušetni bicikl u delu grada Minamisoma koji se nalazi unutar zone evakuacije od 20 kilometara oko nuklearnog reaktora Fukušima.

Zemljotres u martu je teško pogodio japanski grad Minamisoma. U cunamiju je poginulo nekoliko stotina stanovnika. Desetine hiljada su potom bile prisiljene na evakuaciju, jer je reaktor u nuklearnoj elektrani Fukušima-Daiči – svega tridesetak kilometara daleko, počeo da se topi. Mnogi od onih koji su preostali u Minamisomi, smatraju da ih je japanska vlada napustila.

Povratak iz zone evakuacije... Ljudima je dozvoljeno da se na nekoliko dragocenih sati vrate u kuće koje su morali da napuste. Pošto su prikupili dragocenosti, dokumenta, čak i ostavljene kućne ljubimce, ponovo su odvedeni.

Policijska linija označava ograđenu zonu od 20 kilometara. To je granica do koje može da se priđe nuklearnom reaktoru Fukušima. Svi koji su živeli u toj zoni, morali su da se isele. U zoni udaljenoj narednih deset kilometara, vlada je saopštila da bi opasnost mogla da bude povećana i preporučila ljudima da se odsele dalje. Ali svima koji tu žive, to je neverovatno teško.

Prečnik kruga od 30 kilometara prolazi tačno kroz središte Minamisome. Dvorišta obrasla rastinjem i napuštene kuće su svedočanstvo egzodusa do kojeg je došlo posle prve eksplozije u reaktoru Fukušima. Gotovo preko noći, broj stanovnika se smanjio sa 71 hiljade, na svega desetak hiljada.

Nunokava Jošiuki je jedan od onih koji su odlučili da ostanu. On i dalje vodi porodičnu prodavnicu voća, udaljenu svega 25 kilometara od elektrane Fukušima-Daiči.

Moja porodica ima šest članova i ako pobegnem neću imati posao. Ovde sam se rodio, odrastao; trudim se da dobro uslužim mušterije. Moji koreni su ovde i to je povezano sa svim mojim mušterijama. Neću da dozvolim da nas nuklearni problem sa Fukušimom pobedi, hoću sve to da prevaziđem, razgovarao sam sa porodicom i odlučio da ostanem ovde.“

Iako je odlučio da ostane, Nunokava strahuje za svoj posao.

Broj mušterija se stvarno smanjio. Isporučivao sam mušterijama koje su kupovale na veliko, ali one su bile u evakuisanoj zoni od 20 kilometara i sve je zatvoreno. Izgubio sam veliku zaradu.“

Kilometar niz put je napuštena farma. Iza kapije sa katancem, redovi staklenika puni osušenih biljaka. Staje zarasle u korov i prazne. Poslednji zapis u knjizi isporuka na farmi ima datum 13. mart – dva dana posle naleta cunamija.

U zgradi gradske opštine, zvaničnici pomažu reci ljudi koji traže pomoć i savet.

Gradonačelnik Minamisote, Sakuraj Kacunobu, stekao je svetsku slavu u martu, kada je na veb sajt JuTjub postavio video snimak na kojem apeluje za pomoć. On veoma oštro kritikuje reagovanje Japanske vlade i tvrdi da je grad ostavljen u izolaciji. Pet meseci kasnije, vlasti se i dalje bore da stave nukleranu elektranu Fukušima pod kontrolu. Među ljudima u Minamisomi, i dalje je prisutan veliki strah.

Takano Šinđi je član osoblja Centra za odbranu od cunamija.

Mnogo građana nam se javlja telefonom i traži obaveštenja. Ja ne mogu ništa da im odgovorim, moram da pitam vladu, ali ona uvek odgovara da još nije donela odluku. Svaki put, odgovor Japanske vlade je da nešto ne može.“

Iz sata u sat, opštinski službenici proveravaju na mapama najnovije podatke o zračenju i obeležavaju napredak koji je postignut u operaciji čišćenja.

Nikada ranije nismo pomišljali na obližnju nuklearnu elektranu. Japanska vlada je uvek tvrdila da su elektrane bezbedne. Ali sada, u ovoj situaciji koja nam je zadesila grad, shvatamo koliko su nuklearne elektrane stvarno opasne“, kaže Šindji.

Najnoviji podaci ukazuju da sadašnji nivo ozračenja u Minamisomi ne predstavlja dugoročnu zdravstvenu opasnost. Ali desetine hiljada stanovnika su već napustile grad. Mnogi se verovatno neće vratiti. Minamisoma se zauvek promenila, zahvaljujući svom nuklearnom komšiji.

XS
SM
MD
LG