Linkovi

Komisija kritikuje japansku vladu


Oštećena nuklearka Fukušima Daiči
Oštećena nuklearka Fukušima Daiči

Nezavisna japanska komisija koji istražuje katastrofu u nuklearki Fukušima Daiči oštro je kritikovala upravu nuklearke i japansku vladu zbog lošeg rukovodjenja najgorom nuklearnom katastrofom u poslednjih 25 godina.

Ta ocena objavljena je danas u prelaznom izveštaju dostavljenom devet meseci nakon velikog zemljotresa i cunamija severoistočno od Tokija u kojima je pomenuta elektrana teško oštećena. Cunami je izazvao topljenje jezgra tri reaktora iz kojih se radijacija proširila na veliku oblast, dovela do masovnih evakuacija, zagadila vodu i praktično onemogućila funkcionisanje poljoprivrede u severnom Japanu.

U izveštaju se navodi da je operator nuklearke, firma TEPCO, predvidela još 2008. godine da bi plimski talas viši od deset metara mogao da pogodi tu elektranu. U istom izveštaju se takodje kaže da posle toga nije razvijen plan za postupanje u tom slučaju i dok su plimski talasi 11. marta bili daleko viši.

Istražitelji su takodje kritikovali vladu zbog odugovlačenja u objavljivanju kritičnih informacija – poput podataka o radijaciji – kao i zbog korišćenja retorike kojom se izbegavalo priznavanje ozbiljnosti opasnosti od topljenja reaktora.

XS
SM
MD
LG