Linkovi

Japan: Oštećeni reaktori stabilno rashladjeni


Nuklearni kompleks Fukušima Daiči

Japan je saopštio da je uspešno završena prva faza stabilizacije hlađenja oštećenih nuklearnih reaktora u nuklearki Fukušima Daiči i istakao da će se držati plana objavljenog u januaru 2012. za gašenje pomenutih reaktora.

Vladin predstavnik dodao je da će vlasti do januara razraditi plan koji će omogućiti povratak 80 hiljada evakuisanih stanovnika kućama.

Revidirani plan predstavljen je danas u Tokiju u trenutku kada su japanski funkcioneri objavili totalnu zabranu svake isporuke goveda iz prefekture Fukušima, kako bi se ublažila strahovanja da je u sistem isporuke mesa za ljudsku ishranu već ušla govedina od stoke koja je pasla radioaktivnu travu.

Glavni sekretar kabineta, Jukio Edano, rekao je danas da će vlada takodje sprovesti inspekciju svih farmi u toj prefekturi kako bi utvrdila da li ima radijacije. Ministar poljoprivrede Mičihiko Kano ranije je rekao da će od vlasti u svih 47 prefektura u Japanu biti zatraženo da provere hranu za stoku radi moguće kontaminacije.

Funkcioneri su danas saopštili da je još 411 krava sa sedam farmi u Fukušimi otpremljeno na tržište pošto su jele pirinčanu slamu kontaminiran radioaktivnim cezijumom ispuštenim u atmosferu nakon razornog zemljotresa i cunamija 11. marta. U nekim slučajevima kontaminacija je bila više od 500 puta veća od dozvoljene.

XS
SM
MD
LG