Linkovi

Pogoršana situacija u Fukušimi


Radnici pokušavaju da poprave dalekovode kod nuklearne elektrane Fukušima Daiči.
Radnici pokušavaju da poprave dalekovode kod nuklearne elektrane Fukušima Daiči.

Posle najnovijih izveštaja da postoji mogućnost da je jezgro reaktora broj 3 u nuklearnoj elektrani Fukušima oštećeno, japanski premijer Naoto Kan nazvao je nuklearnu pretnju u svojoj zemlji „opasnom i ozbiljnom“.

Situacija u oštećenoj nuklearki Fukušima Daiči se rapidno pogoršava. Tokom noći japanski stručnjaci za nuklarnu energiju izrazili su sumnju da postoji oštećenje jezgra reaktora broj 3 i veruju da iz njega sada ističe visoka radijacija.

Nemojte zaboraviti da se u reaktoru tri nalazi plutonijum, koji je najtoksičnija hemikalija poznata nauci. Milioniti deo grama plutonijuma - ukoliko se unese u telo - može da izazove rak“, upozorava fizičar sa Univerziteta grada Njujorka, Mičio Kaku.

Japanski premijer izvinio se svima onima čiji su životi pretvoreni u pakao.

"Trenutna situacija u Fukušimi ne dozvoljava nam da budemo optimisti", rekao je Naoto Kan.

Radnici koji su pokušavali da stabilizuju reaktor tri morali su da budu hitno prebačeni u bolnicu pošto su dobili opekotine od vode deset hiljada puta radioaktivnije od uobičajene. Čak i oni koji su im pomagali morali su da nose zaštitnu opremu.

Novo curenje dovelo je do proširenja zone evakuacije oko elektrane i sada postoji osnovani strah da bi – ukoliko radnici budu morali da napuste postrojenje – moglo da dođe do potpunog topljenja jezgra, koje bi odrežene oblasti u okolini učinilo nemogućim za život u budućnosti

Kad se oni evakuišu, više nema povratka. Topljenje jezgra je neizbežno u reaktoru tri, a to znači daleko veću tragediju od one u Černobilu, stvaranje večnih ’mrtvih’ zona u Japanu“, kaže fizičar Mičio Kaku.

Prema najnovijem istraživanju osam lokacija u prečniku od 70 kilometara u Tihom okeanu sada sadrže opasne nivoe radijacije

XS
SM
MD
LG