Linkovi

Pogoršana situacija u Fukušimi


Radnici pokušavaju da poprave dalekovode kod nuklearne elektrane Fukušima Daiči.

Posle najnovijih izveštaja da postoji mogućnost da je jezgro reaktora broj 3 u nuklearnoj elektrani Fukušima oštećeno, japanski premijer Naoto Kan nazvao je nuklearnu pretnju u svojoj zemlji „opasnom i ozbiljnom“.

Situacija u oštećenoj nuklearki Fukušima Daiči se rapidno pogoršava. Tokom noći japanski stručnjaci za nuklarnu energiju izrazili su sumnju da postoji oštećenje jezgra reaktora broj 3 i veruju da iz njega sada ističe visoka radijacija.

Nemojte zaboraviti da se u reaktoru tri nalazi plutonijum, koji je najtoksičnija hemikalija poznata nauci. Milioniti deo grama plutonijuma - ukoliko se unese u telo - može da izazove rak“, upozorava fizičar sa Univerziteta grada Njujorka, Mičio Kaku.

Japanski premijer izvinio se svima onima čiji su životi pretvoreni u pakao.

"Trenutna situacija u Fukušimi ne dozvoljava nam da budemo optimisti", rekao je Naoto Kan.

Radnici koji su pokušavali da stabilizuju reaktor tri morali su da budu hitno prebačeni u bolnicu pošto su dobili opekotine od vode deset hiljada puta radioaktivnije od uobičajene. Čak i oni koji su im pomagali morali su da nose zaštitnu opremu.

Novo curenje dovelo je do proširenja zone evakuacije oko elektrane i sada postoji osnovani strah da bi – ukoliko radnici budu morali da napuste postrojenje – moglo da dođe do potpunog topljenja jezgra, koje bi odrežene oblasti u okolini učinilo nemogućim za život u budućnosti

Kad se oni evakuišu, više nema povratka. Topljenje jezgra je neizbežno u reaktoru tri, a to znači daleko veću tragediju od one u Černobilu, stvaranje večnih ’mrtvih’ zona u Japanu“, kaže fizičar Mičio Kaku.

Prema najnovijem istraživanju osam lokacija u prečniku od 70 kilometara u Tihom okeanu sada sadrže opasne nivoe radijacije

XS
SM
MD
LG