Linkovi

Evropski nacionalisti u Japanu


Grupa evropskih ekstremno desnih političara je danas posetila sporni hram u Tokiju uoči 65. godišnjice završetka Drugog svetskog rata.

Lider francuskog Nacionalnog fronta, Žan-Mari le Pen i istaknuti član britanske Nacionalne partije, Adam Voker, bili su među onima koji su u svetilištu Jasukuni u centru Tokija, odali poštu poginulim pripadnicima japanske vojske.

Zvanične posete tom svetilištu su sporne, jer se njime slavi i 14 osuđenih ratnih zločinaca, zajedno sa oko dva i po miliona Japanaca koji su poginuli u ratu.

Le Pen je novinarima u Tokiju rekao da je delegacija evropskih nacionalista doputovala u Tokijo da oda poštu svima koji su pali braneći svoju zemlju, nezavisno od nacionalnosti. Voker je rekao da je došao da oda poštu herojima koji su poginuli za svoju zemlju. Niko iz delegacije nije razjasnio da li se to odnosi i na one koji su osuđeni za ratne zločine.

Japanski ratni veterani, političari i porodice poginulih u ratu, treba da obiđu svetilište sutra, ali je japanski premijer Naoto Kan saopštio da neće doći.

XS
SM
MD
LG