Linkovi

Brisel: Zajedno tražiti izlaz iz stagnacije


Članovi Izborne komisije prebrojavaju glasove u Zenici, 12. oktobra 2014.
Članovi Izborne komisije prebrojavaju glasove u Zenici, 12. oktobra 2014.

U Briselu čekaju konačne rezultate izbora u Bosni i Hercegovini. Sa druge strane, ukazuje se na činjenicu da su se glasači odlučili za tradicionalne partije, dok EU već odavno BiH nema na listi svojih prioriteta.

Šta je odlučilo da Bosanci i Hercegovci glasaju kako su glasali? Strah od novog, od neizvjesnosti, nada da bi dobro poznata lica mogla da promijene svoje prioritete i da se, konačno, okrenu potrebama onih koji su ih birali?

"Jasno je da su bosansko-hercegovački glasači glasali za stabilnost, glasali su za ono što im je poznato, očito, za one ljude i politiku kakvu žele. To će razočarati neke koji su se nadali da bi progres mogao da ima šansu, ali to ni do sada nije bio slučaj - ono što je bilo za očekivati je da tradicionalne partije, one koje su uvijek imale podršku glasača, nastave tako. Medjutim, interesantno je da smo početkom godine vidjeli proteste, ljudi su tražili novi sistem, što nije bio slučaj kada su imali priliku da i glasaju za to. To znači ili da vjeruju da su postojeći političari u stanju da donesu promjene, ili oni koji zaista žele promjene nisu ni glasali", kaže Nikolas Vajt iz organizacije “Nezavisne diplomate”.

A iz Vijeća Evrope sa žaljenjem konstatuju da, neprovodjenjem presude Sejdić Finci, ozbiljan broj gradjana nije bio u prilici da bira svoga predstavnika za najviše državne funkcije.

A iz Vijeća Evropa poručuju još - kolosalni izazovi su pred onima koji su izabrani na izborima u BIH. Medjutim i najduži put počinje prvim korakom, a prvi korak je ovdje - što prije formirati vlast i početi raditi u korist onih koji su vas birali.

Slično tvrde u Evropskom komisiji - njima treba bosansko-hercegovački sagovornik – vlast sa kojom će nastaviti dijalog o tome kako pomoći zemlji.

"Radicemo sa onim vlastima i političarima koji dobiju povjerenje glasača- radiću sa njima, tražićemo zajedno način kako izaći iz te stagnacije i postaviti zemlju na put kojim idu ostale države regiona, put prema EU...." ističe komesar za proširenje, Štefan File:

"Bosna i Hercegovina nije u evropskom fokusu možda već deset godina. Nije bilo prave želje da se BiH tretira kao prioritet kao ni osjećaja da ozbiljan posao na bh pitanju moze donijemti bilo kakav ozbiljan rezultat. Moram reci da je sramota da se BiH zadnjih deset godina posjećuje tako malo pažnje. Uvijek sam vjerovao da će zemlja krenuti naprijed kada Hrvatska i Srbija ostvare napredak - došlo je, izgleda, vrijeme da se ta teorija dovede u pitanje", ističe Nikolas Vajt.

Ovo bi trebala da bude prekretnica za BiH, nada se Eduard Kukan, dosadašnji predsjedavajući Delegacije za Jugoistočnu Evropu. Iza Bosanaca i Hercegovaca je teška godina, godina gdje smo vdjeli nemire ali i tragične poplave. Dok mnoge države regiona napreduju, BiH stoji u mjestu - mnogo vremena je izgubljeno, izabrani lideri sada moraju da se prihvate posla što je prije moguće, poručuje ovaj evropski parlamentarac, oslikavajući stav većine svojih kolega ovdje u Briselu.

XS
SM
MD
LG