Linkovi

EU uvela nove sankcije Gbagbou


Vojnici lojalni Alasaneu Uatari u Obali Slonovače, 6. april, 2011.
Vojnici lojalni Alasaneu Uatari u Obali Slonovače, 6. april, 2011.

Medjunarodna zajednica vrši dodatni pritisak na lidera Obale Slonovače Lorena Gbagboa.

Evropska unija danas je zabranila svojim članicama da kupuju obveznice ili hartije od vrednosti Gbagboove vlade ili da joj odobravaju bilo kakve zajmove.

Tom merom,uvelauv koju je usvojio Savet Evropske unije, izuzimaju se fondovi koji bi bili korišćeni u humanitarne svrhe.

Savet je takodje dodao još jednu osobu listi Gbagboovih saradnika koji su podložni zabrani putovanja i zamrzavanju fondova u 27 članica EU.

U medjuvremenu, tužioci Medjunarodnog krivičnog suda, saopštili su da bi mogli da započnu zvaničnu istragu navodih masovnih ubistava u zapadnom delu Obale Slonovače.

Medjunarodne humanitarne organizacije navode da je bar nekoliko stotina ljudi ubijeno prošle nedelje u gradu Duekue dok su snage vezane za Gbagboovog rivala, Alasana Uataru, preuzimale kontrolu nad tim gradom.

Kancelarija tužioca Medjunarodnog krivičnog suda danas je saopštila da prikuplja informacije o tim navodima. Ujedinjene nacije su saopštile da je Uatara u razgovoru sa generalnim sekretarom svetske organizacije Banom Ki-munom demantovao da su njegove snage umešane.

XS
SM
MD
LG