Linkovi

Postizborna kriza u Obali Slonovače


Pristalice opozicionog lidera Alasana Uatare pale gume na ulicama Abidžana u znak protesta zbog, kako smatraju, krađe izbora, 4. decembar 2010.
Pristalice opozicionog lidera Alasana Uatare pale gume na ulicama Abidžana u znak protesta zbog, kako smatraju, krađe izbora, 4. decembar 2010.

Predsednik Obale Slonovače Loren Gbagbo položio je zakletvu za novi mandat uprkos protestima svetskih lidera koji smatraju da je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio kandidat opozicije Alasan Uatara.

Predsednik Gbagbo položio je zakletvu tokom ceremonije koja je uživo emitovana na državnoj televiziji, samo dan pošto je ustavni savet Obale Slonovače poništio zvanične rezultate izbora, prema kojima je Uatara pobedio.

Načelnik generalštaba vojske general Filip Mangu pojavio se kasno sinoć na državnoj televiziji rekavši da vojska obećava da će služiti predsedniku Gbagbou.

Građani u Abidžanu prijavili su da su čuli pucnje iz automatskog oružja u nekoliko delova grada tokom noći. Od jutros, pristalice opozicije drugi dan zaredom izašli su na ulice, gde u znak protesta pale gume i postavljaju barikade. U nasilju posle izbora već je stradalo 14 ljudi.

Svetski lideri, među kojima i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, američki predsednik Barak Obama i francuski predsednik Nikola Sarkozi, priznali su Uataru kao novog demokratski izabranog predsednika Obale Slonovače i pozvali Gbagboa da prihvati rezultate izbora.

XS
SM
MD
LG