Linkovi

Potraga za Gbagboovim borcima


Uhapšeni borci lojalni bivšem lideru Obale Slonovače Lorenu Gbagbou

Pripadnici snaga izabranog predsednika Obale Slonovače, Alasana Uatare, pretražuju glavni grad Abdižan u poteri za borcima bivšeg predsednika Lorena Gbagboa.

U pojedinim delovima grada danas povremeno dolazi do pljačke i čuje se pucnjava. naročito njihovog lidera Šarla Ble Guda, koji je u bivšoj vladi bio ministar omladine.

Uatara je posle hvatanja Gbagboa pozvao sve borce da predaju oružje. Ujedinjene nacije su saopštile da su bivši predsednik i njegova supruga Simon premešteni iz Abidžana, gde su juče zarobljeni i da su sada na neimenovanoj lokaciji pod zaštitom Svetske organizacije. U sinoćnjem govoru naciji, Uatara se založio za mir posle višemesečnih posleizbornih sukoba u kojima su poginule stotine ljudi, dok je do milion stanovnika raseljeno.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, u međuvremenu, je pozvao je Obalu Slonovače da iskoristi "istorijsku priliku" za nacionalno pomirenje posle hapšenja bivšeg predsednika. Ban je izjavio da je juče preko telefona razgovarao sa predsednikom Alasanom Uatarom i naglasio mu da je neophodno sprečiti osvetničke akcije protiv Gbagboovih pristalica.

Ujedinjene nacije su saopštile da će nastaviti da štite civile i pomažu vladi u ponovnom uspostavljanju zakona. Savet UN-a za ljudska prava imenovao je tri eksperta koji će istražiti navodne zločine počinjene posle spornih predsedničkih izbora prošlog novembra.

XS
SM
MD
LG