Linkovi

Novi napadi na Gbagboovu rezidenciju


Vojnici lojalni Alasaneu Uatari u Obali Slonovače, 10. april, 2011.

Snage Ujedinjenih nacija i Francuske, vrše nove napade na rezidenciju predsednika Obale Slonovače, Lorena Gbagboa. Portparol lokalne misije UN-a, Hamadun Ture, izjavio je da je iz helikoptera mirovnih snaga i Francuske, danas otvorena vatra na rezidenciju u Abidžanu.

Očevici kažu da su se sa tog područja čule eksplozije i video stub gustog dima. Ture je objasnio da je napad izvršen s ciljem da se neutrališe teško oružje koje Gbagboove snage koriste protiv civila. Francuski helikopteri i letelice Svetske organizacije su sa istim ciljem napale položaje Gbagboovih pristalica prošlog ponedeljka.

Pripadnici snaga međunarodno priznatog predsednika Obale Slonovače Alasana Uatare, potom su napali predsedničku palatu, ali nisu uspeli da primoraju Gbagboa na predaju. Loren Gbagbo odbija da preda vlast Uatari, koga Ujedinjene nacije i većina država priznaju za pobednika prošlogodišnjih izbora.

Gbagbo se ušančio u kompleksu predsedničkih objekata, okružen stotinama vernih boraca. Prošlog ponedeljka je izgledalo da je spreman da preda vlast, ali je potom dao intervjue u kojima je tvrdio da je on pobednik na izborima.

XS
SM
MD
LG