Linkovi

Očekuje se da Gbagbo preda vlast


Loren Gbagbo
Loren Gbagbo

Francuski ministar inostranih poslova, Alan Žipe, kaže da je prkosni lider Obale Slonovače, Loren Gbagbo, ubrzo mogao da preda vlast. Borbe se, u međuvremenu, nastavljaju i žestoka pucnjava odzvanja u blizini predsedničke palate u glavnom gradu Abidžanu.

Francuski ministar inostranih poslova je kazao da su pregovarači "veoma blizu uspeha" u nastojanjima da uvere Gbagboa da napusti glavni grad Abidžan. Šef francuske diplomatije je takodje dodao da se Francuska nada da će lider Obale Slonovače priznati da je izgubio izbore za predsednika i predati vlast Alasanu Uatari, koji je proglašen pobednikom na prošlogodišnjim izborima.

Gbagbo nastoji da zadrži vlast, ali uz sve manju vojnu podršku. Žipe ističe da je Francuska spremna da preduzme sve neophodne korake da bi uverila diskreditovanog predsednika da brzo napusti vlast. U govoru u parlamentu u Parizu, Žipe je rekao: „Želimo da se sukob okonča što je pre moguće... i da proces izmirenja i rekonstrukcije Obale Slonovače počne što je pre moguće pod rukovodstvom Alasana Uatare.“

Pripadnici mirovnih trupa Ujedinjenih nacija i francuskih snaga, danas su iz ratnih helikoptera pucali na skladište oružja ušančenog vladara Obale Slonovače. Snage koje podržavaju međunarodno priznatog predsednika Alasane Uataru, probijaju se prema poslednjim preostalim uporištima sadašnjeg predsednika Lorena Gbagboa, u pokušaju da prkosnog lidera zbace sa vlasti.

Pripadnici mirovnih snaga UN-a patroliraju ulicama Abidžana
Pripadnici mirovnih snaga UN-a patroliraju ulicama Abidžana

Misija Ujedinjenih nacija u Obali Slonovače je juče saopštila da je iz dva helikoptera Svetske organizacije otvorena vatra na dva logora Gbagboove vojske, na predsedničku palatu i Gbagboovu rezidenciju.

„Gađamo teško naoružanje, ne pucamo na predsedničku palatu, nego na mesta na kojima je teško oružje. Pokušavamo da sprečimo dejstvo takvih oruđa, tako da naše mirovne trupe onemoguće korišćenje teškog naoružanja protiv civilnog stanovništva ili protiv mirovnih čuvara“, kazao je Alen Le Roj, generalni podsekretar za mirovne operacije UN-a.

Francuska je saopštila da su pripadnici njenih snaga učestvovali u napadu na zahtev Ujedinjenih nacija. Francuski predsednik Nikola Sarkozi je izdao naređenje francuskim trupama da zaštite civile i onemoguće Gbagboovu tešku artiljeriju. Ambasador Obale Slonovače u Ujedinjenim nacijama je naglasio da je važno da se dejstvuje brzo.

„Za nas je što skorije, to bolje, jer je u pitanju život civilnog stanovništva. Morate imati u vidu da je u ovom trenutku Abidžan zona bez zakona zahvaljujući tome što je Gbagbo podelio oružje pripadncima svoje milicije i studentima i takozvanim mladim patriotima kojima je mozak ispran da bi ubijali civile i videli ste snimke ljudi koji su uhvaćeni i zapaljeni.“

Gbagboove pristalice kažu da su napadi Ujedinjenih nacija i Francuza nezakoniti i da predstavljaju pokušaj atentata na sadašnjeg lidera. Gbagbo je odbio da preda vlast posle Uatarine pobede na predsedničkim izborima prošlog novembra.

XS
SM
MD
LG