Linkovi

Odlučujući obračun u Abidžanu


Snage lojalne Alasani Uatari, Obala Slonovače
Snage lojalne Alasani Uatari, Obala Slonovače

Stanovnici glavnog grada Obale Slonovače, Abidžana, pripremaju se za odlučujući okršaj pristalica dva sučeljena predsednika, dok međunarodna zajednica traži da obe strane prekinu napade na civile.

Očevici danas javljaju da se mestimična pucnjava u Abidžanu nastavlja već četvrti dan, dok se pobunjenici pripremaju za konačni pokušaj zbacivanja sa vlasti predsednika Lorena Gbagboa. Pripadnici snaga koje podržavaju međunarodno priznatog predsednika Alasanea Uataru su stigli do grada u četvrtak, posle brze ofanzive preko većeg dela Obale Slonovače.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je u današnjem saopštenju pozvala Gbagboa da preda vlast Uatari. Ona je takođe zatražila od Uatarinih boraca „da poštuju ratna pravila i prekinu napade na civile“. Državna sekretarka je zatražila od Uatare da spreči osvetničke napade svojih pristalica na protivnike.

I Gbagbo i Uatara se proteklih dana optužuju za ubijanje civila. Međunarodna federacija Crvenog krsta je saopštila da su Uatarine pristalice protekle nedelje pobile najmanje 800 ljudi u gradu Dueku na na zapadu zemlje. O tome je juče sa Uatarom razgovarao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, ali Uatara poriče da su njegove snage umešane u taj masakr.

XS
SM
MD
LG