Linkovi

Italija: Monti mandatar nove vlade


Mario Monti mandatar nove italijanske vlade.

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano poverio je večeras ekonomisti Mariju Montiju mandat za sastav nove vlade. Do široko očekivane nominacije je došlo ubrzo pošto je predsednik pozvao u predsedničku palatu 68-ogodišnjeg tehnokratu i predsednika uglednog milanskog Univerziteta „Bočoni“.

Bivši komesar Evropske unije treba da formira vladu koja će imati zadatak da obuzda opasnu dužničku krizu koja je zahvatila kontinent i uzdrmala globalna tržišta. Monti je za položaj premijera dobio podršku od glavnih opozicionih partija i nekih članova Berluskonijeve vladajuće umereno desničarske stranke Narod slobode. Monti nikada nije bio biran na neki položaj u Italiji i ne pripada nijednoj stranci.

Bivši premijer Romano Prodi dao je Montiju svoj blagoslov u intervjuu za levičarski orijentisani list „La republika“. Politički analitičar Franko Pavončelo, predsednik rimskog Univerziteta „Džon Kabot“, danas je izjavio da su pojedine Berluskonijeve pristalice obeshrabrene izgledima nove vlade pod Montijevim vođstvom. Ipak, Pavončelo je objasnio da čak i one shvataju da je Italija „u etapi u kojoj određene reforme moraju da se sprovedu da bi se zemlja spasla od bankrotstva“.

Monti se rodio u Varezeu na severu Italije. Diplomirao je na Univerzitetu „Bočoni“, koji se dugo smatra centrom za školovanje italijanske ekonomske elite. Studije je nastavio na Jelskom univerzitetu, kod dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, Džemsa Tobina. Tokom odsustvovanja sa Jela, ranih 1960-ih, bio je član Saveta ekonomskih savetnika predsednika Džona Kenedija. Na čelo Univerziteta „Bočoni“ je došao 1994 – u vreme kada je medijski tajkun Berluskoni preuzeo položaj predsednika vlade.

XS
SM
MD
LG