Linkovi

Berluskoni podnosi ostavku


Italijanski premijer Silvio Berluskoni tokom glasanja u parlamentu, 8. novembar, 2011.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni podneće ostavku nakon što parlament usvoji ključne ekonomske reforme čiji cilj je stabilizacija ekonomske situacije u zemlji. To je objavio italijanski predsednik Đorđo Napolitano nekoliko sati nakon što je Berluskoni izborio usvajanje budžeta, ali i izgubio podršku većine poslanika.

Italijanski premijer došao je u parlament, svjestan da mu je mandat doveden u pitanje. U skupštinskoj sali, uspio je da izbori usvajanje budžeta, zato što je opozicija bila uzdržana. Berluskoni je dobio samo 308 glasova što je manje od 316, koliko mu je potrebno za apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta, koji čine 630 poslanika.

“Ovo glasanje je pokazalo da njegova vlada nema većinu u Donjem domu parlamenta”, kazao je lider glavne opozicione partije Pjerluiđi Bersani.

Poslanici i opozicija zatražili su ostavku premijera, koji se već nedjeljama suočava sa političkim problemima. Današnji razvoj događaja ga je međutim približio ostavci, smatraju analitičari.

"Čak i najbliži savjetnici shvataju da je Berluskoni izgubio magični dodir. Problemi sa kojima se Italija suočava su takvi da Berluskoni nije spreman, a ni sposoban da ih rješava”, smatra Džejms Volston, profesor na Američkom univerzitetu u Rimu.

Berluskonijev ključni koalicioni saveznik, lider Sjeverne lige Umberto Bosi, takođe je pozvao medijskog magnata da se povuče. Bura na italijanskoj političkoj sceni zaoštrila se nakon što troškovi zaduživanja Rima porasli na 6,7 odsto - što je blizu nivoa za koje mnogi smatraju da su neodrživi.

Eksperti navode da se Italija približava situaciji u kojoj su Portugal, Grčka i Irska bili primorani da zatraže finansijsku pomoć. To podstiče strahovanja u pogledu sposobnosti eurozone da opstane, ukoliko njena treća po veličini ekonomija ne može da otplaćuje dugove.

XS
SM
MD
LG