Linkovi

Rim i Pariz ne primaju Tunižane


Italijanska Obalna straža često presreće brodove kojima stanovnici Severne Afrike beže od sukoba u svojim zemljama

Italija i Francuska dogovorile su se da sprovode zajedničke patrole koje bi zajednički sprečavale ulazak emigranata iz Tunisa.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova, Roberto Maroni, objavio je to danas posle sastanka sa francuskim kolegom Klodom Geanom, u Milanu.

Dve zemlje su se do nedavno prepirale oko toga kako da izađu na kraj sa hiljadama imigranata, pretežno iz Tunisa, koji se ilegalno iskrcavaju na italijansko ostrvo Lampedusa, većinom se nadajući da će se dokopati Francuske.

Italija je odlučila da tim ljudima odobri privremene, takozvane "humanitarne" dozvole boravka, koje bi im omogućile da slobodno putuju u Francusku i druge evropske zemlje šengenskog viznog područja. Ali Francuska kaže da će ostanak biti odobren samo onima koji imaju neophodna dokumenta i finansijska sredstva.

Od izbijanja nasilja u zemljama Severne Afrike oko 25 hiljada imigranata bez dokumenata iskrcalo se u Evropi. Očekuje se da će pitanje imigracije biti jedna od najvažnijih tema razgovora između francuskog predsednika Nikole Sarkozija i italijanskog premijera Silvija Berluskonija, kasnije ovog meseca.

XS
SM
MD
LG