Linkovi

Italija traži način za izlazak iz krize


Italijanski ministar finansija, Djulio Tremonti, traži uvodjenje oštrih mera štednje da bi se balansirao budžet, 11. avgust 2011.

Italijanski ministar finansija, Djulio Tremonti, rekao je da će biti potrebne oštre ekonomske mere za balansiranje budžeta do 2013. godine i apelovao na dvostranačkom sastanku u parlamentu da se amandman o balansiranom budžetu uključi u ustav.

Tokom govora na zajedničkoj sednici članova odbora Donjeg doma i Senata o budžetskim i ustavnim pitanjima, Djulio Tremonti je izneo mere neophodne za smanjenje deficita. Medju njima su povećanje poreza, smanjenje plata državnih službenika, promena starosne dobi za penziju i prebacivanje nekih praznika na nedelju u cilju povećanja produktivnosti.

Tremonti je istakao da je državni dug Italije, koji sada iznosi 120 odsto bruto nacionalnog proizvoda, 'izuzetan' i da pokazuje da zakoni vezani za budžet ne funkcionišu.

S obzirom na povećanje troškova zajmova, ministar finansija je ukazao da će biti potrebne oštre mere kako bi Italija ispunila obećanje da će balansirati budžet do 2013. godine, godinu dana ranije nego što se očekivalo.

XS
SM
MD
LG