Linkovi

Italija: Usvojene mere štednje


Italijanski premijer Mario Monti i predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi
Italijanski premijer Mario Monti i predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi

Novi italijanski premijer Mario Monti navodi da je njegova vlada odobrila paket hitnih budžetskih mera u vrednosti od preko 40 milijardi eura, koji će pomoći da se Italija izmakne sa ambisa stečaja.

Monti je ukazao o da te mere obuhvataju hitno smanjenje budžetskih troškova, kao i važne korake protiv utaje poreze. Da bi i sam doprineo smanjenju troškova, Monti je saopštio da će se odreći premijerske plate.

Mere koje je odobrila vlada biće predstavljene parlamentu koji mora da ih usvoji. Monti je proveo vikend na sastancima sa predstavnicima političkih stranaka, sindikata, poslovnih grupacija i potrošačkih lobija.

Američki potpredsednik Džo Bajden u međuvremenu je obećao Grčkoj podršku - na početku ključne nedelje za budućnost dugovima opterećene evropske valute - eura.

Bajden je danas u Atini rekao da Vašington stoji uz Grčku dok ona radi na ispunjenju stadnarda koje su joj nametnuli Međunarodni monetarni fond i Evropska unija. "Ovde sam da bih vam rekao da smo solidarni sa vama u ispunjavanju nekih veoma teških uslova Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije. Ovo je težak period za Grčku i spremni smo da vam pomognemo na sve moguće načine", rekao je američki potpredsednik.

Bajden se sastao sa grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom i novoizabranim premijerom Lukasom Papademosom, kao i sa liderima vodećih stranaka koje podržavaju novu koalicionu Grčku vladu.

XS
SM
MD
LG