Linkovi

Senat Italije usvojio mere štednje


Gornji dom italijanskog parlamenta glasao u korist mera štednje
Gornji dom italijanskog parlamenta glasao u korist mera štednje

Gornji dom italijanskog parlamenta usvojio je veliko smanjenje budžetskih troškova tokom glasanja čiji je cilj da se ublaže strahovanja da bi i treća po veličini evropska ekonomija Evrope mogla da zapadne u dužničku krizu, koja se širi kontinentom. Senat je glasao 161 prema 135 u prilog četvorogodišnjeg plana štednje, u vrednosti od najmanje 67 milijardi dolara. Očekuje se da donji dom parlamenta usvoji istu zakonsku meru već sutra.

Pomenutim paketom, koji je sastavljen s ciljem da se budžet izbalansira do 2014. godine, predviđeni su smanjenje vladinih subvencija pojedinim oblastima remlje, zamrzavanje plata u državnom sektoru, kao i novi troškovi zdravstvene nege za građane.

Grčka, Irska i Portugal već su bile primorane da obezbede međunarodnu pomoć od svojih evropskih suseda i MMF-a, a Grčka već radi na drugom paketu pomoći. S obzirom da ima daleko veću ekonomiju od pomenute tri zemlje, Italija nastoji da sama spreči svoj finansijki kolaps.

Međutim, uz neizvesnost koju donosi parlamentarna debata, Italija je bila primorana da plaća veće kamatne stope na hartije od vrednosti kako bi finansirala rad svoje vlade.

Mere štednje imaju za cilj smanjenje italijanskog duga, koji iznosi 120 odsto bruto nacionalnog proizvoda. Ublaženje dužničkog tereta čini verovatnijim isplatu zajmova, pa zajmodavci mogu da ponude niže kamatne stope i time smanje troškove pozjamljivanja.

XS
SM
MD
LG