Linkovi

Osude napada i pozivi na saradnju


Turske zastave ispred aerodroma "Ataturk" u Istanbulu

Teroristički napad u Turskoj osudili su zvaničnici iz cijelog svijeta, uz poruku da je neophodno sarađivati u borbi protiv terorizma. Pomoć turskim vlastima u istrazi napada ponudile su i Sjedinjene Države.

Američki predsjednik Barak Obama je u današnjem telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom izrazio saučešće zbog napada i ponudio pomoć turskoj vladi.

"Stojimo uz Tursku i uradićemo sve što je potrebno da osiguramo da se ovi užasni događaji ne ponove. Sjedinjene Države neće mirovati dok ne razbijemo ove mreže mržnje koje su pogodile cjelokupni civilizovani svijet", poručio je Obama u Kanadi gdje učestvuje na samitu sjevernoameričkih lidera.

Portparol Bijele kuće, Džoš Ernest, odbio je da iznese američke procjene o tome ko bi mogao da bude odgovoran, ali je naglasio da su Sjedinjene Države i dalje zabrinute zbog sposobnosti Islamske države da izvodi napade. Krvoproliće u Istanbulu sinoć je osudio državni sekretar Džon Keri.

“To se događa svakodnevno, zbog čega je prvi izazov s kojim se suočavamo borba protiv ne-državnih nasilnih aktera.”

Reagovali su i američki predsjednički kandidati. Uz ocjenu da je napad “veoma tužan”, vjerovatni republikanski kandidat Donald Tramp je na Tviteru poručio “Moramo da uradimo sve što je moguće da držimo ovaj užasni terorizam van Sjedinjenih Država”.

Trampova demokratska rivalka Hilari Klinton založila se za produbljivanje saradnje Vašingtona sa saveznicima na Bliskom istoku i u Evropi u borbi protiv terorističkih prijetnji. “Napad u Istanbulu samo jača našu riješenost da porazimo snage terorizma i radikalnog džihadizma širom svijeta”, poručila je Klinton.

Za jačanje regionalnih i međunarodnih napora u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma založio se i generalni sekretar Ujedinjenih naicja Ban Ki Mun. Oštre osude i pozivi na saradnju stigli su i iz Evrope, čiji lideri su izrazili solidarnost sa Turskom.

“Razgovarao sam jutros sa predsjednikom Erdoganom, izrazio mu saučešće i ponudio pomoć. Detalji napada se još utvrđuju, ali smo mi ujedinjeni u suprostavljanju tim varvarskim djelima”, poručio je u parlamentu britanski premijer Dejvid Kameron.

"Snažno osuđujem napad u Turskoj. Moramo tačno da utvrdimo ko su počinioci da bismo zajedno uradili sve što je moguće u borbi protiv terorizma, naročito u tom regionu”, naglasio je predsjendik Francuske Fransoa Oland.

U Rusiji, građani su položili svijeće ispred turske ambasade u Moskvi.

Razgovarao sam danas telefonom sa predsjednikom Turske i na početku razgovora sam naravno izrazio saučešće njemu i turskom narodu zbog terorističkog napada u Istanbulu. Takođe sam zatražio od vlade Ruske federacije da počne proces normalizacije trgovinskih i ekonomskih odnosa sa Turskom”, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Zbog napada u Turskoj, pooštrene su bezbjednosne mjere na brojnim aerodromima. U Njujorku su vidljive pojačane mjere bezbjednosti u blizini turskih diplomatskih misija.

XS
SM
MD
LG