Linkovi

Pokušaj obnove mirovnih pregovora


Izgradnja izraelskog objekta u Modin Ilitu na zapadnoj Obali

Izraelski i palestinski mirovni pregovarači započeli su prvi zvanični sastanak u poslednjih 15 meseci, pokušavajući da nastave zastali bliskoistočni mirovni proces.

Zvaničnici u Jordanu, kažu da su se izraelski pregovarač Jicak Molho i njegov palestinski kolega Saeb Erekat sastali u Amanu, u prisustvu jordanskih diplomata i posrednika bliskoistočnog mirovnog kvarteta. To je prvi poznati susret dve strane još od septembra 2010. kada su pregovori prekinuti zbog spora u vezi sa izgradnjom izraelskih naselja na okupiranom zemljištu.

Izraelski i palestinski zvaničnici rekli su da današnji sastanka ne predstavlja formalni nastavak pregovora, ali da bi mogao da poboljša atmosferu za buduće razgovore.

Pred sastanak, palestinski predsednik Mahmud Abas ponovio je svoj stav da Izrael mora da prihvati dva zahteva pre nego što se mirovni pregovori nastave. Abas je poručio da bi Izrael trebalo da prekine izgradnju svih naselja na Zapadnioj Obalio i u Istočnom Jerusalimu - teritorijama koje je jevrejska država zauzela u ratu 1967. On je takođe pozvao Izrael da prihvati svoje granice od pre 1967. kao osnovu za granicu sa budućom palestinskom državom.

Izrael smatra da novi pregovori ne bi trebalo da imaju bilo kakve preduslove.

Bliskoistočni mirovni kvartet koji čine SAD, Evropska Unija, Rusija i Ujedinjene nacije odredili su 26. januar kao rok za Izrael i Palestince da predaju detaljne predloge budućih granica i bezbednosnih sporazuma prema novom mirovnom dogovoru.

XS
SM
MD
LG