Linkovi

Izrael: Mir sa Egiptom uprkos napadu


Demonstranti ruše betonski zid ispred ambasade Izraela u Kairu
Demonstranti ruše betonski zid ispred ambasade Izraela u Kairu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da će njeogova zemlja nastaviti da poštuje svoje mirovne sporazume sa Egiptom, uprkos napadu demonstranata na izraelsku ambasadu u Kairu.

Netanjahu je rekao da Izrael sarađuje sa egipatskim zavničnicima kako bi se osoblje ambasade vratilo u Kairo što je pre moguće. On se takođe zahvalio američkom predsedniku Baraku Obami zbog pomoći tokom incidenta.

Demonstranti su sinoć srušili deo bezbednosnog zida, upali u ambasadau i pobacali razna dimplomatska dokumenta i spise napolje.

Napad je naveo izraelskog ambasadora Jicaka Levanona, njegovu porodicu i 80 članova osoblja ambasade da u žurbi napuste zemlju i vrate se u Izrael. Međutim, kako je rekao Netanjahu, u jednom trenutku samo su jedna vrata delila grupu izraelskih diplomata, koji su ostali zarobljeni u zgradi, od gnevnih demonstranata, ali su oni na kraju oslobođeni uz pomoć egipatskih komandosa.

Egipat je prethodno saopštio da uvodi vanredne mere kako bi se ponovo uspostavio red. Ministar informisanja Osama Hasan Heikal izjavio je da su preduzete zakonske mere kako bi se osumnjičeni privedeni zbog sinoćnjeg nasilja prebacili u vanredni sud za državnu bezbednost.

Ranije danas, državna novinska agencija MENA objavila je da je vojna policija uhapsila 19 osoba zbog njihove navodne uloge u napadu. Egipat je saopštio da su najmanje tri osobe stradale, dok je više od hiljadu povređeno u sukobima policije i demonstranata tokom noći.

Snage bezbednosti i danas su pod uzbunom, pošto su demonstranti ponovo pokušali da upadnu u zgradu.

Napetost u diplomatskim odnosima dve zemlje traje od prošlog meseca, kada su izraelske snage u blizini granice reagujući na prekogranični ekstremistički napad greškom ubile pet egipatskih policajaca. Gnev egipatske javnosti zbog tog incidenta je eskalirao, a od svrgavanja bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka sve su učestaliji pozivi da zvanični Kairo okonča istorijski mirovni sporazum postignut 1979. godine.

XS
SM
MD
LG