Linkovi

Ban: Izrael i Turska važni za region


Turski brod koji su napadli izraelski komandosi
Turski brod koji su napadli izraelski komandosi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun kazao je da se iskreno nada da će se poboljšati odnosi Izraela i Turske, nakon odluke Ankare da protjera izraelskog ambasadora i suspenduje sve vojne sporazume.

Ban je rekao danas novinarima da su obje zemlje veoma važne za region i za bliskoistočni mirovni proces. Diplomatski odnosi dvije zemlje pogoršani su nakon objavljivanja detalja izvještaja Ujedinjenih nacija o izraelskom napadu na turski brod koji je plovio prema Pojasu Gaze.

U izvještaju se zaključuje da je izraelska pomorska blokada Gaze legalna, ali da je izraelska vlada upotrijebila pretjeranu i nerazumnu silu kada je zaustavila turski brod koji je pokušao da probije blokadu. Za gubitak ljudskih života, do čega je došlo prilikom akcije komandosa, kaže se da je "neprihvatljiv".

Takođe se dodaje da Izrael nije dao "zadovoljavajuće objašnjenje" za ubijanje devetoro Turaka, za koje se kaže da je većina imala "višestruke rane od vatrenog oružja, uključujući pucanje u leđa i iz neposredne blizine". Turska traži od Izraela da se izvini za taj incident, što zvaničnici te zemlje odbijaju da urade.

XS
SM
MD
LG