Linkovi

Poziv Izraelu da obnovi pregovore


Izraelski ministar odbrane Ehud Barak (centar), američki sekretar za odbranu Lion Paneta (levo) i načelnik generalštaba izraelske armije general-pukovnik Beni Ganc pozdravljaju počasnu gardu po dolasku Panete u posetu Izraelu, 3. oktobra 2011.

Američki sekretar za odbranu Lion Paneta izjavio je da „nema alternative za pregovore“ Izraelaca i Palestinaca, u pronalaženju miroljubivog rešenja bliskoistočnog sukoba. On je na putu za Bliski istok upozorio da je Izrael na Bliskom istoku sve izolovaniji, dodavši da izraelski lideri moraju da obnove pregovore sa Palestincima i ulože napore u obnavljanje odnosa sa Egiptom i Turskom.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Tel Avivu sa izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom, Paneta je pozvao obe strane da krenu prema dvodržavnom rešenju.

„Hteo bih da naglasim da je potrebno i da je prilika da obe strane preduzmu energičnu akciju i putem pregovora krenu ka dvodržavnom rešenju. Pregovori nemaju alternativu.“

Paneta se danas sastao sa izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom, a tokom posete su planirani i razgovori sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i premijerom Salamom Fajadom.

Paneta sa Bliskog istoka odlazi u Brisel, na sastanak ministara odbrane članica NATO-a. U vreme njegovog sastanka sa Barakom, po svemu sudeći jevrejski ekstremisti zapalili su džamiju u jednom beduinskom selu na severu Izraela. Policija pretpostavlja da su radikalni Jevreji ove godine podmetali požare u još nekoliko džamija, što samo pojačava zategnutost između Izraelaca i Palestinaca.

XS
SM
MD
LG