Linkovi

Izraelci i Palestinci skeptični u pogledu pregovora


I Izraelci i Palestinci sumnjaju da će predstojeći direktni pregovori dovesti do bilo kakvog rezultata ili napretka u pogledu okončanja šest decenija konflikta na Bliskom Istoku.

Mustafa Murar je vlasnik prodavnice boja u mestu El Bireh na Zapadnoj obali. Prodavnica se nalazi na putu na kojem je došlo do teških sukoba za vreme palestinske intifade pre deset godina. Posle toga Muraru je potpuno propao posao.

Trpeli smo gubitke svakodnevno. Tek od nedavno je ponovo počeo biznis. Reč je o desetogodišnjoj intifadi i gubicima ravno sedam godina.“

Poslednje tri godine protekle su relativno mirno. Okupirana Zapadna obala doživela je ekonomski bum. Murar je uspeo ponovo da snabde prodavnicu robom i obnovi poslovanje. On smatra da je do pomenutih sukoba došlo zbog nespremnosti dve strane da pregovaraju, kao što ni danas niko nije spreman za dijalog.

Pregovori i sporazum zasnovan na stvarnim mirovnim nastojanjima, bi bila dobra stvar. Ali, sudeći po dosadašnjem iskustvu sa Izraelcima, pregovori će i ovog puta biti jalovi.“

Mnogi Izraelci takođe veruju da vreme nije najpogodnije. Neki kažu da posle decenija konflikta, ne postoji osnova za stvarni dijalog.

Mislim da neće uspeti. Nije reč o jednokratnom sporu. Treba da se naviknemo jedni na druge.“

Izraelska strana zahteva bezbednosne garancije, demilitarizovanu palestinsku državu, kao i nepodeljeni Jerusalim pod njenom kontrolom. Mnogi Izraelci takođe odbijaju povlačenje stotine hiljada jevrejskih naseljenika sa Zapadne obale, što je ključni zahtev palestinske strane.

„U poslednjih 20 godina, od Madrida do danas, ništa nismo postigli i nigde nismo stigli pregovarajući sa Izraelcima. Obrnuto se događa, gubimo teritoriju, javljaju se podele među nama, postoji kriza vođstva, i živimo pod izraelskom okupacijom kao da smo pod aparthejdom. I sada nam Vašington upućuje poziv? Ne, Vašington nam je naredio", kaže Mahdi Abdel Hadi, iz Akademskog društva za međunarodna istraživanja.

Palestinski lideri upozoravaju da bi moglo da izbije nasilje. I Jakov Bar-Simantov, šef Jerusalimskog Instituta za izraelske studije, kaže da preti novo nasilje.

„Naravno da postoje oni koji kažu da politički i diplomatski proces neće uspeti, te treba da se vratimo nasilju. Jedna od teških posledica neuspeha jeste povratak na nasilje.“

Mustafa Murar kaže da kao i mnogi drugi ni on nije za rat.

„Moj posao je nestao. Ekonomska situacija je povezana sa politikom. Kada je politička situacija u redu i ekonomija je dobra i obrnuto.“

Ali, slično ostalim Palestincima na Zapadnoj obali, Murar strepi da bi, ukoliko pregovori propadnu, frustracija zbog okupacije još jednom mogla da bukne i ponovo uništi sve što je uspeo da obnovi.

XS
SM
MD
LG