Linkovi

Egipat i Izrael o zastalim pregovorima

  • Vesti Amerike

Blisko istočni ekstremisti

Šef egipatske obaveštajne službe Omar Sulejman doputovao je u Izrael radi razgovora o oživljavanju bliskoistočnog mirovnog procesa, pošto je prošle nedelje učestvovao u sličnim razgovorima sa Palestincima.

Sulejman te razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim funkcionerima o nastojanjima da se ožive direktni pregovori, koji su obustavljeni nakon septembarskog isteka izraelskog moratorijuma na izgradnju naselja.

Palestinci insistiraju da se neće vratiti na razgovore ako se ne obustavi izraelska izgradnja na teritoriji koju oni žele za deo svoje buduće države.

Sulejman kaže da je ovo 'ključni period' za mirovne pregovore uz posredstvo Sjedinjenih Država i dodaje da pregovarači 'moraju da načine korak napred'. On je to izjavio neposredno nakon današnjeg dolaska u Izrael.

Prošlonedeljni sastanak palestinskog predsednika Mahmuda Abasa sa egipatskom delegacijom na visokom nivou okončan je bez napretka.

Na oktobarskom sastanku lideri Arapske lige rekli su da će dati Sjedinjenim Državama rok do početka novembra da reše taj zastoj pre ponovnog sastanka u cilju razmatranja alternativa.

XS
SM
MD
LG