Linkovi

Palestina primljena u UNESKO


Sednica UNESKA na kojoj je Palestina prihvaćena za punopravnog člana

Agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESKO – primila je Palestinu za punopravnog člana uprkos žestokim primedbama protivnika, koji su tvrdili da to može da nanese štetu obnovljenim mirovnim naporima.

Rezultat današnjeg glasanja u sedištu UNESKOa, u Parizu, ide u prilog nastojanju Palestinaca da njihova teritorija bude priznata kao nezavisna država.

UNESKO je prva agencija Ujedinjenih nacija u kojoj su Palestinci zatražili članstvo od prošlog meseca, kada je palestinski predsednik Mahmud Abas podneo zahtev Generalnoj skupštini UN za priznavanje palestinske države.

U UNESKO su učlanjene 193 zemlje, a za prijem novog člana potrebna je dvotrećinska većina.

Međutim, ovaj uspeh Palestinaca mogao bi da bude loša vest za UNESKO. Američki zakon zabranjuje Vašingtonu da finansijski pomaže bilo koje telo svetske organizacije koje prihvati palstinsko članstvo. U ovom trenutku Sjedinjene Države su najveći izvor sredstava za UNESKO jer se njihovim prilogom pokriva 22 odsto budžeta te agencije.

Palestinski zahtev za članstvo podstakao je energično lobiranje od strane američkih diplomata koji su tražili od drugih članova UNESKA da ne glasaju za prijem Palestine. Izrael se takođe protivio prijemu Palestinaca u tu agenciju.

List Fajnenšel tajms preneo je izjavu generalne direktorke UNESKA, Irine Bokove, koja je upozorila Sjedinjene Države da se ne udaljuju od te agencije rekavši da agencija podržava “suštinske američke interese” u nizu važnih zemalja, uključujući Avganistan i Irak.

Palestinski zvaničnici kažu da će tražiti od UNESKA da ključne spomenike na okupiranim palestinskim teritorijama uvrsti u spisak svetske kulturne baštine. Među njima je i Crkva Hristovog rođenja, u Vitlejemu, sagrađena na mestu za koje mnogi hrišćani veruju da se na njemu rodio Isus.

U međuvremenu Izrael je saopštio da je noćas u Pojasu Gaze sproveo vazdušni napad na ekstremiste koji su ispaljivali rakete na Izrael. Lokalni funkcioneri kažu da su u tom području pronađena tela dva muškarca iz jedne grupe povezane sa ekstremističkom grupom Hamas. U ranijem izraelskom vazdušnom napadu ubijen je jedan palestinski ekstremista u trenutku kada se spremao da ispali raketu na Izrael.

Do napada je došlo samo nekoliko sati pošto su Islamski džihad i druge radikalne palestinske grupe u Gazi objavile da će prihvatiti primirje koje su predložili egipatski posrednici, ako to prihvati i Izrael.

XS
SM
MD
LG