Linkovi

Palestinci i u drugim agencijama UN?


Generalni sekretar Organizacije za islamsku saradnju Ekmeledin Isanoglu, palestinski šef diplomatije Rijad al-Malki i palestinski ambasador u UNESKO-u Elias Sanbar

Palestinski funkcioneri saopštavaju kako se pripremaju za kandidaturu za članstvo u još 16 agencija Ujedinjenih nacija, posle jučerašnjeg prijema u UNESKO.

Članovi palestinske delegacije u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, danas su izjavili da je palestinski prijem u UNESKO "otvorilo vrata" za ulazak u ostale agencije sa sedištem u tom gradu.

Najviši izraelski funkcioneri danas su se sastali da razmotre uzvratne mere na odluku UNESKO-a, koju Izrael osuđuje kao "jednostrani palestinski manevar" koji šteti izgledima za sklapanje izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma.

Sjedinjene Države smatraju da je prijem Palestinaca u UNESKO "preuranjen" i da podriva cilj međunarodne zajednice da se dođe do sveobuhvatnog mirovnog plana za Bliski istok.

Administracija predsednika Obame suspendovala je ovomesečnu uplatu 60 miliona dolara u budžet te agencije Ujedinjenih nacija, na osnovu davno izglasanog zakona kojim se zabranjuje američka pomoć svim agencijama Ujedinjenih nacija koje prime Palestinu u punopravno članstvo.

XS
SM
MD
LG