Linkovi

Oslobodjen Gilad Šalit


Oslobodjeni izraelski vojnik Gilad Šalit sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom

Izraelski vojnik, Gilad Šalit, kojeg je Hamas oslobodio posle pet godina ponovo je sa svojim roditeljima, dok hiljade Palestinaca u Gazi slave oslobadjanje stotina palestinskih zatvorenika puštenih na slobodu u zamenu za Šalita.

Izraelski vojni helikopter danas je prebacio oslobodjenog vodnika Šalita u jednu vazduhoplovnu bazu u centralnom Izraelu, gde su ga čekali roditelji Noam i Aviva. Šalit je izgledao mršav i bled kada je podvrgnut lekarskim pregledima pre nego što su vlasti zaključile da mu je zdravstveno stanje stabilno i da može da se vrati kući u severni grad Mitcpeh Hila.

U medjuvremenu, mašući zelenim zastavama Hamasa hiljade Palestinaca se okupilo u gradu Gazi kako bi proslavili povratak 300 zatvorenika oslobodjenih iz izraelskih zatvora. Još nekoliko hiljada Palestinaca okupilo se u gradu Ramali, na Zapadnoj obali, kako bi pozdravile dolazak više od stotinu drugih oslobodjenih bivših zatvorenika. Oko 40 od oslobodjenih Palestinaca je deportovano u Tursku, Siriju i Katar.

Nakon dobrodošlice Šalitu, u pomenutoj vazduhoplovnoj bazi, izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je da će svaki oslobodjeni Palestinac koji se ponovo prikloni terorizmu biti pozvan na odgovornost. Većina oslobodjenih zatvorenika služila je doživotnu zatvorsku kaznu za umešanost u napade na Izraelce.

U intervjuu za egipatsku televiziju nakon puštanja na slobodu, Šalit rekao je da je u dobrom zdravstvenom stanju izrazivši nadu da će ova razmena zarobljenika dovesti do mira izmedju Izraelaca i Palestinaca. On je takodje istakao kako su mu nedostajali porodica i prijatelji.

U Ramali, palestinski predsednik Mahmud Abas je pohvalio oslobodjene zatvorenike kao borce za slobodu u palestinskoj borbi za nezavisnu državu i okončanje izraelske okupacije.

Prema sporazumu o razmeni zarobljenika postignutom uz posredovanje Egipta, Hamas je oslobodio Šalita u zamenu za istovremeno puštanje na slobodu 477 palestinskih zatvorenika. Tokom naredna dva meseca Izrael bi trebalo da oslobodi još 550 palestinskih zatvorenika.

Palestinski ekstremisti su zarobili Šalita 2006. tokom prekograničnog napada iz Gaze na južni Izrael.

XS
SM
MD
LG