Linkovi

Nastavljeni pregovori o Šalitu


Zarobljeni izraelski vojnik Gilad Šalit

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da njegova vlada nastavlja posredne razgovore o oslobađanju izraelskog vojnika koga je zarobio Hamas.

Netanjahu je danas izjavio za izraelske medije da se nemački posrednik koji pokušava da dogovori oslobađanje Gilada Šalita, starog 24 godine, vratio u region i da pregovara sa obe strane. Premijer je rekao da Izrael pokušava sve što je moguće da vrati Šalita kući. Hamas je saopštio da se indirektni razgovori nastavljaju, ali bez dodatnih detalja.

Ekstremisti iz Hamasa su 2006. zarobili Šalita u blizini granice sa Gazom. Ekstremistička organizacija u zamenu za vojnika traži oslobađanje oko hiljadu zatvorenih Palestinaca. Nekoliko sati pre Natanjahuove izjave, u izraelskom vazdušnom napadu na ekstremiste u Pojasu Gaze, poginula su dva Palestinca.

Nadležni iz izraelske vojske tvrde da su se ekstremisti pripremali da ispale rakete na Izrael. Izrael je inače juče saopštio da odlaže najavljeni samit sa palestinskim vođstvom i egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, koji je trebalo da se održi krajem meseca u Parizu.

XS
SM
MD
LG