Linkovi

Palestinci ne odustaju od priznanja


Američki izaslanik Dejvid Hejl i palestinski presednik Mahmud Abas na sastanku u Ramali
Američki izaslanik Dejvid Hejl i palestinski presednik Mahmud Abas na sastanku u Ramali

Razgovori palestinskog lidera Mahmuda Abasa i izaslanika Sjedinjenih Država, završili su se bez vidljive promene palestinske namere da zatraži priznanje državnosti u Ujedinjenim nacijama. Frans pres navodi izavu jednog od Abasovih pomoćnika da su razmimoilaženja dve strane i posle današnjih razgovora na Zapadnoj obali - "velika".

Abas se sastao sa američkim izaslanicima Dejvidom Hejlom i Denisom Rosom, koji su tražili da Abas nastavi razgovore sa Izraelom, umesto traženja priznanja na predstojećoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Portparolka Državnog sekretarijata Viktorija Nuland je izjavila da su konsultacije bile "dobre", ali da Sjedinjene Države smatraju da je kurs palestinskih akcija "pogrešno vođen". Ros i Hejl su juče razmotrili mirovni proces sa ozraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim izraelskim zvaničnicima.

Američki izaslanici sada vode telefonske konsultacije sa članovima takozvanog Bliskoistočnog kvarteta, u kojem su Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije, Evropska unija i Rusija.

XS
SM
MD
LG