Linkovi

Odbor UN razmatra palestinski zahtev


Odbor UN razmatra palestinski zahtev
Odbor UN razmatra palestinski zahtev

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je preduzeo prvi zvanični korak u razmatranju palestinskog zahteva za puno članstvo u Svetskoj organizaciji, predajući ceo predmet nadležnom odboru.

Savet bezbednosti je predao palestinski zahtev Odboru za prijem novih članova, u kojem su predstavnici svih 15 članica saveta. Radi se o proceduralnom koraku u skladu sa pravilnikom Ujedinjenih nacija o priznavanju državnosti. Odbor prvi naredni sastanak treba da održi u petak.

Na odluku će se po svemu sudeći čekati nedeljama, ali analitičari kažu da je zahtev osuđen na neuspeh, jer su Sjedinjene Države zapretile da će Vašington uložiti veto na odluku Saveta bezbednosti. Posle današnjeg sastanka, palestinski izaslanik u Ujedinjenim nacijama Rijad Mansur, izjavio je novinarima da se nada da će Savet bezbednosti „odgovoriti svojim obavezama“ i odobriti zahtev.

Međutim, izraelski ambasador u UN, Ron Prosor, izjavio je da „održiva“ palestinska država ne može da se uspostavi „nametanjem stvari spolja“, nego samo putem direktnih pregovora. Svetske sile, u međuvremenu, i dalje traže od Palestinaca i Izraela da nastave mirovne razgovore.

Politički šef Ujedinjenih nacija, Lin Pasko, juče je rekao Savetu bezbednosti da ne bi trebalo trošiti vreme i vršiti pritisak na dve strane da se vrate za pregovarački sto. Lin je rekao da je sada trenutak da svi daju šansu diplomatiji.

XS
SM
MD
LG