Linkovi

Sastanak Bliskoistočnog kvarteta


Bliskoistočni kvartet održava sastanak u Njujorku
Bliskoistočni kvartet održava sastanak u Njujorku

Članovi Bliskoistočnog kvarteta danas u Njujorku ponovo pokušavaju da preduprede sukob u Ujedinjenim nacijama oko palestinske državnosti. Članovi kvarteta su Sjedinjene Države, Evropska unija, Ujedinjene nacije i Rusija.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je najavio da će do kraja nedelje zatražiti priznanje Ujedinjenih nacija i punopravno članstvo nezavisne palestinske države u Svetskoj organizaciji – uprkos energičnom protivljenju Sjedinjenih Država i Izraela jednostranim potezima u pogledu državnosti. Abas je u petak u Ramali rekao da je članstvo u Ujedinjenim nacijama legitimno palestinsko pravo. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu predviđa neuspeh palestinskog zahteva u Ujedinjenim nacijama.

On je danas na sastanku Izraelskog kabineta ponovio da mir može da se postigne jedino direktnim pregovorima. Vašington najavljuje da će staviti veto na rezoluciju o palestinskoj državnosti, ako stigne do Saveta bezbednosti UN-a. Palestinci mogu da se obrate i Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, gde bi na glasanju prostom većinom glasova 193 članice dobili simbolično priznanje.

Danas u Njujorku treba da se sastanu i državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton, u okviru napora da se predupredi predstojeće odmeravanje snaga.

XS
SM
MD
LG