Linkovi

Nastavljeni mirovni pregovori


Direktni mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca, u kojima posreduje državna sekretarka Hilari Klinton, nastavljeni su u egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeiku. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i palestinski predsjednik Mahmud Abas, kako je nakon prvog kruga razgovora saopštio američki izaslanik za Bliski istok, danas su počeli ozbiljnu raspravu o ključnim pitanjima. Netanjahu i Abas održali su još jedan, neplanirani, susret sa državnom sekretarkom, ali nema izveštaja o napretku u pogledu jednog od pitanja-izgradnje jevrejskih naselja.

Izraelski i palestinski lider vjeruju da mogu da postignu mirovni sporazum za godinu, saopštio je američki izaslanik Džordž Mičel nakon prvog kruga razgovora u egipatskom ljetovalištu, Šarm el Šeiku. Do sada međutim nema izvještaja o tome da li je tokom pregovora, u kojima su učestvovali Benjamin Netanjahu, Mahmud Abas i Hilari Klinton, postignut kompromis u pogledu jevrejskih naselja. Uoči okončanja desetomjesečnog izraelskog moratorijuma na izgradnju na Zapadnoj Obali, koji ističe 30. septembra, Mičel je optimista uprkos palestinskim prijetnjama da će napustiti razgovore ukoliko se gradnja ne zaustavi.

"Predsjednik Abas i premijer Netanjahu i dalje su saglasni da ovi pregovori, čiji cilj je rješavanje svih ključnih pitanja, mogu da budu okončani za godinu.”

Američki izaslanik takođe je ponovio stav Sjedinjenih Država da bi moratorijum trebalo produžiti.

"Kao što je predsjednik Obama nedavno rekao, smatramo da ima smisla produžiti moratorijum, naročito imajući u vidu činjenicu da razgovori napreduju u konstruktivnom pravcu.”

Izraelski lider, čijom koalicionom vladom dominiraju stranke koje podržavaju naseljenike, saopštio je juče da neće produžiti zabranu, ali da bi mogao da ograniči obim dalje gradnje u pojedinim oblastima. Palestinci strahuju da bi naselja mogla da ugroze održivost njihove buduće države. Netanjahu, Abas i Klinton nisu komentarisali današnje razgovore, čiji je domaćin bio egipatski predsjednik Hosni Mubarak. Izraelci i Palestinci su međutim jedinstveni u stavu da će pregovori biti neuspješni.

Mislim da je to dobra stvar, koja uliva nadu ljudima, ali nisam preveliki optimista”, kaže stanovnik Tel Aviva Alon Jicak.

“Palestincima su već poznati zaključci. Ovi pregovori su neuspješni i neće nam ništa donijeti. To je samo gubljenje vremena”, smatra stanovnik Hebrona Raed Zatari.

Mirovni pregovori će se nastaviti sjutra u Jerusalimu, uz učešće državne sekretarke, dok će se izraelski i palestinski timovi, kako je najavio Džordž Mičel, sastati narednih dana uoči daljih razgovora lidera obje strane. Današnji susret bio je prvi posle obnavljanja direktnih pregovora u Vašingtonu 2. septembra.


XS
SM
MD
LG