Linkovi

SAD protiv priznanja Palestine u UN


Palestinski predsednik Mahmud Abas

Palestinski lideri su izgleda spremni da traže puno priznanje od Ujedinjenih nacija uprkos upozorenju Sjedinjenih Država da bi takav potez mogao da bude kontraproduktivan u bliskoistočnim mirovnim nastojanjima.

Visoki funkcioner Fataha, Mohamed Šatajeh, danas je izjavio da će Palestinci naredne nedelje tokom sastanka u Njujorku tražiti punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je planirao da u petak zvanično iznese palestinsku strategiju. Abas i palestinski predstavnici sastaju se ove nedelje sa funkcionerima Arapske lige kako bi sastavili plan koji će izneti pred Ujedinjene nacije.

Palestinci navode da traže priznanje od svetske organizacije, pošto višegodišnji pregovori sa Izraelom nisu doveli do osnivanja nezavisne palestinske države. Izrael se, medjutim, protivi unilateralnim potezima Palestinaca ka proglašenju države.

U medjuvremenu, turski premijer Redžep Tajip Erdogan je danas ukazao da je došlo vreme da palestinska zastava bude istaknuta u Ujedinjenim nacijama. On je ministrima arapskih država na sastanku u Kairu rekao da će Turska podržati nastojanja Palestine, istakavši da to nije opcija, već 'obaveza'.

Američki predsednik Barak Obama je izjavio da će se „vrlo energično usprotiviti“ nastojanju da Ujedinjene nacije priznaju uspostavljanje nezavisne palestinske države, navodeći da bi takav korak bio kontraproduktivan.

Predsednik Obama je juče ponovio da će SAD iskoristiti svoje pravo veta da spreče priznavanje punopravne palestinske državnosti, ukoliko takav predlog stigne do Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom održavanja Generalne skupštine Svetske organizacije koja počinje iduće nedelje u Njujorku. Palestinci trenutno imaju status posmatrača u tom međunarodnom telu. Portparolka Stejt dipartmenta, Viktoria Nuland, juče je navela da nijedan od ta dva poteza ne bi vodio uspostavljanju „stabilne države“, dodavši da Palestinci i Izraelci to treba da ostvare putem pregovora.

Posle sastanka sa arapskim liderima, šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton je izjavila da Evropska unija nema usaglašen stav, jer palestinska strana još nije podnela predlog rezolucije. Generalni skeretar Ujedinjenih nacija, Bank Ki-mun, zatražio je obnavljanje pregovora, ističući da je odavno trebalo uspostaviti „nezavisnu, suverenu“ Palestinu.

Palestinci kažu da zahtev za priznanje podnose Ujedinjenim nacijama posle dugogodišnjih pregovora, koji nisu doveli do stvaranja nezavisne palestinske države. Predsednik Abas se prošle godine povukao sa pregovora sa Izraelom pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, negodujući zbog nastavka izgradnje jevrejskih naselja na teritoriji koju Palestinci smatraju svojom budućom državom.

XS
SM
MD
LG