Linkovi

Susret Obame i bliskoistočnih lidera


Američki predsednik Barak Obama sastao se sa liderima sa Bliskog istoka u ulozi posrednika u izraelsko-palestinskim razgovorima koji bi trebalo da dovedu do mirovnog sporazuma tokom narednih 12 meseci.

Dan pred zvaničan početak razgovora, predsednik Obama je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Američki predsednik se takođe sastao sa jordanskim kraljem Abdulom i egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, liderima dve arapske zemlje koje imaju mirovne sporazume sa Izraelom.

U međuvremenu, stotine ožalošćenih prisustvovalo je sahrani četvoro izraelskih naseljenika koji su juče ubijeni na Zapadnoj obali. Odgovornost za incident preuzelo je vojno krilo pokreta Hamas. Palestinske snage bezbednosti su u noćašnjim racijama na Zapadnoj obali uhapsile oko 200 ljudi, osumnjičenih da su povezani sa Hamasom. Palestinski predsednik Abas i premijer Salam Fajad osudili su ta ubistva.

Jedna organizacija jevrejskih naseljenika obećala je da će se osvetiti za napad tako što će nastaviti dalju izgradnju. Rok privremenog zamrzavanja izgradnje novih jevrejskih naselja ističe 26. septembra. Pomenuta grupa već vrši pritisak na vladu da ne produžava taj moratorijum.

Očekuje se da će aktivnost jevrejskih naseljenika biti jedno od najvažnijih pitanja mirovnih pregovora.

Izraelski i palestinski lider bi sutra trebalo da počnu direktne razgovore uz posredstvo američke državne sekretarke Hilari Klinton. To će biti prvi direktni razgovori Izraelaca i Palestinaca u protekle skoro dve godine. Američki zvaničnici se nadaju da će razgovori moći uspešno da se privedu kraju u roku od godinu dana. Američki izaslanik za Bliski Istok, Džordž Mičel, založio se za taj rok na jučerašnjoj konferenciji za novinare, ističući da je važno stvoriti uverenje da će razgovori biti zaključeni u određenom vremenskom roku.

XS
SM
MD
LG