Linkovi

Napad na Izraelce uoči pregovora


Direktni mirovni pregovori izraelskog i palestinskog lidera počinju u četvrtak u Vašingtonu
Direktni mirovni pregovori izraelskog i palestinskog lidera počinju u četvrtak u Vašingtonu

U večerašnjem napadu na automobil na prilazu izraelskom naselju Kirjat Arba na Zapadnoj obali, poginula su četiri Izraelca - dva muškarca i dve žene od kojih je jedna bila trudna. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak je rekao da je to pokušaj sabotaže predstojećih mirovnih razgovora u Vašingtonu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je krenuo u prestonicu SAD, na razgovore sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, koji počinju u četvrtak.

To će biti prvi direktni razgovori izraelskih i palestinskih lidera posle gotovo dve godine. Tema razgovora je stvaranje buduće palestinske države, odnosno takozvano "dvodržavno rešenja" koje podržavaju Sjedinjene Države.

Ipak, veliki kamen spoticanja bi mogao da poremeti razgovore - Palestinci traže da Izrael produži moratorijum na izgradnju naselja na okupiranim teritorijama. Izrael ukazuje da bi produženje moratorijuma uznemirilo izraelske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, koji prete da će oboriti izraelsku koalicionu vladu ako se ne ukine zabrana izgradnje.

XS
SM
MD
LG