Linkovi

Odobrena nova gradnja na Zapadnoj obali


Odobrena nova izgradnja izraelskih naselja na Zapadnoj obali
Odobrena nova izgradnja izraelskih naselja na Zapadnoj obali

Izrael je odobrio izgradnju 277 novih stambenih jedinica u jednom jevrejskom naselju lociranom duboko na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelsko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da je ministar odbrane, Ehud Barak, odobrio izgradnju novih jednica u naselju Ariel. Takodje je navedeno da će Izrael rezervisati bar 100 tih jedinica za Izraelce evakuisane iz Gaze 2005.

Taj potez pada manje od nedelju dana pošto je izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova dalo finalno odobrenje za plan da se izgradi 1600 novih domova za jevrejske stanovnike Istočnog Jerusalima. Funkcioneri su takodje saopštili kako očekuju da uskoro odobre izgradnju još 2700 kuća u tom gradu.

Predstavnik ministarstva je rekao da su ti planovi odgovor na nedavne proteste povodom visoke cene troškova života i apele za jeftiniji stambeni prostor u Izraelu.

Prošle nedelje Bela kuća je apelovala na Izraelce i Palestince da ne preduzimaju nikakvu akciju koja bi otežala dvema stranama da pregovaraju o mirovnom sporazumu.

Palestinci žele da Istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće države i odbili su da nastave mirovne razgovore ukoliko Izrael ne obustavi izgradnju u Istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG