Linkovi

Razgovori Obama-Netanjahu u Beloj kući


Posle sastanka u Beloj kući, američki predsednik Barak Obama i izraelski premijer, Benjamini Netanjahu ocenili su danas da su priče o zahladjenju odnosa dve zemlje neosnovane. Predsednik Obama je na konferenciji za novinare rekao i da je američko-izraelska veza neraskidiva.

Posle prvog sastanka Obame i Netanjahua od kako je Izrael u martu, za vreme posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena objavio planove za gradnju novih jevrejskih naselja u istočnom Jerusalimu, američki predsednik je nedavnu odluku Izraela da ublaži trogodišnju blokadu pojasa Gaze nazvao “istinskim napretkom”.

“Razgovarali smo o situaciji u pojasu Gaze i čestitao sam premijeru Netanjahuu na napretku koji je napravljen što se tiče dozvole uvoza robe široke potrošnje. Smatram da je postignut istinski napredak I to mnogo brže nego što je većina ljudi očekivala”, rekao je Obama.

Predsednik Obama je dodao da veruje da Netanjahu želi mir sa Palestincima i da je ozbiljan u pogledu nastavka direktnih pregovora koji su prekinuti u decembru 2008. godine. Netanjahu je istakao da je sa Obamom razgovarao o načinima za postizanje mirovnog dogovora Izraela i Palestinaca.

“Mi smo posvećeni tom miru, ja sam posvećen tom miru. To je mir koji će prema mom mišljenju poboljšati živote i Izraelaca i Palestinaca, a i definitivno će promeniti čitav region”, izjavio je izraelski premijer, Benjamin Netanjahu.

Dvojica lidera takodje su razgovarali o naporima za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa. Za vreme sastanka američkog predsednika i izraelskog premijera u Ovalnom kabinetu Bele kuće demonstranti okupljeni u obližnjem Parku Lafajet uzvikivali su "Ne više pomoći, kraj blokade Gaze".

XS
SM
MD
LG