Linkovi

Nova gradnja u istočnom Jerusalimu


Gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat nastavio je danas da se zalaže za dalju izgradnju u istočnom Jerusalimu, u okviru koje se planira rušenje oko 20 palestinskih kuća. Barkat je zatražio od jerusalimske uprave za urbanizam da odobri projekat „Kraljevska bašta.“

Premijer Benjamin Netanjahu je u martu izvršio pritisak na Barkata da zamrzne taj projekat, zbog zabrinutosti za imidž Izraela u svetu.

Palestinske vođe opisuju projekat „Kraljevska bašta" kao još jedan pokušaj Izraela da učvrsti svoj upravu nad čitavim Jerusalimom. Izrael je anektirao istočni deo Jerusalima tokom rata sa Jordanom, 1967. godine.

Izraelski zvaničnici navode da je svrha projekta unapređenje dela četvrti Silvan, nazvanog „Kraljevska bašta“. Po njihovim rečima plan predviđa rušenje nezakonito izgrađenih objekata. Palestinci, sa svoje strane, tvrde da teško dobijaju građevinske dozvole od izraelskih vlasti.

Plan za rušenje palestinskih kuća mogao bi da dovede do novog diplomatskog pritiska na Izrael, koji je oštro kritikovan zbog prošlomesečnog napada na konvoj humanitarnih brodova pri pokušaju razbijanja blokade pojasa Gaze.

Izraelska vlada donela je juče odluku o ublažavanju blokade tog područja, obećavši da će dozvoliti ulazak skoro sve vrste civilne robe. Izrael je saopštio da će napraviti sopstveni spisak zabranjenih artikala. Na primer, prethodna zabrana na uvoz cementa, za koji Izrael strepi da bi Hamas mogao da ga upotrebi u vojne svrhe, biće ukinuta ali isključivo za projekte odobrene od strane Palestinske vlasti i za one pod međunarodnim nadzorom.

Hamas i Palestinske vlasti su odbacile novu politiku Izraela zahtevajući potpuno ukidanje blokade. Bela kuća je juče pozdravila odluku Izraela, ističući da bi novi aranžman mogao znatno da popravi životne uslove za Palestince i ujedno spreči ulazak oružja.

Portparol Bele kuće, Robert Gibs, izvestio je da će se predsednik Obama i premijer Netanjahu sastati u Vašingtonu, 6. jula. Još jedan ključni bliskoistočni saveznik, saudijski kralj Abdula, dolazi na razgovore u Vašington 29. juna.

XS
SM
MD
LG