Linkovi

Pokušaj obnove bliskoistočnih razgovora


Palestinci beže od suzavca koji su ispalili izraelski vojnici tokom demonstracija protiv širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali, 15. jun 2011.

Visoke američke diplomate doputovale su u Jerusalim u nastojanju da obnove izraelsko-palestinske mirovne pregovore obustavljene prošle godine.

Američki i izraelski funkcioneri danas su potvrdili da su u posetu doputovali Denis Ros i Dejvid Hejl. To je prvi put da taj par diplomata posećuje region od kako je američki bliskoistočni izaslanik Džordž Mičel podneo ostavku prošlog meseca, pošto nije uspeo da obnovi pregovore izmedju dve strane.

Stejt department je saopštio da su dvojica izaslanika danas razgovarala sa izraelskim funkcionerima u okviru 'tekućeg američkog nastojanja da se dve strane vrate za pregovarački sto'. Hejl će se sastati sa palestinskim funkcionerima sutra u Ramali.

Mirovni razgovori izmedju Izraela i Palestinaca zastali su prošlog septembra delimično zbog primedbi Palestinaca na izraelsku izgradnju naselja na teritoriji koju žele za svoju buduću državu.

XS
SM
MD
LG