Linkovi

Liberman: Ne ukidati blokadu Gaze


Izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman izjavio je da njegova zemlja ne bi trebalo da ukine blokadu Gaze, koja je pod kontrolom Hamasa, sve dok palestinska ekstremistička organizacija ne dozvoli međunarodnim humanitarnim radnicima da posete zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Liberman je rekao da bi lideri Hamasa trebalo da dozvole Crvenom krstu da poseti Šalita, kao minimalni uslov za ukidanje trogodišnje blokade. Francuska novinska agencija objavila je da je Hamas odbio taj uslov, nazivajući ga pokušajem da se skrene pažnja sa međunarodnih nastojanja za probijanje blokade Gaze.

Hamas je zarobio Šalita 2006. i kasnije zahtevao od Izraela da oslobodi stotine palestinskih zarobljenika u zamenu za njegovo oslobadjanje

U međuvremenu, predstavnici Turske i arapskih zemalja, koji su se sastali na konferenciji u Instanbulu, izdali su saopštenje u kojem ponovo osuđuju Izrael zbog napada humanitarni konvoj koji je dopremao pomoć Gazi.

Taj forum juče je otvoren pozivom da se organizuje međunarodna istraga povodom napada izraelskih komandosa na humanitarne brodove u Gazi 31. maja, što je pitanje koje je posebno naznačio turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

Konferencija se održava dok i dalje traju tenzije povodom izraelske blokade Gaze, a prisustvuju joj i predsedavajući Arapske lige Amr Musa, libanski premijer Saad Hariri i šefovi diplomatija 15 drugih arapskih zemalja.

XS
SM
MD
LG