Linkovi

Abas: Tražićemo priznanje od UN


Palestinski predsednik Mahmud Abas

Palestinski predsednik Mahmud Abas ponovio je da će zatražiti od Ujedinjenih nacija da priznaju palestinsku državu, ukoliko do septembra ne bude napretka u mirovnim razgovorima sa Izraelom. Abas je to rekao danas u Ramali, dan pošto je izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio američkim zakonodavcima da se protivi takvom potezu.

I američki predsednik Barak Obama izrazio je danas protivljenje toj ideji, rekavši da je 'pogrešno' za Palestince da idu preko Ujedinjenih nacija umesto da razgovaraju sa Izraelcima. Predsednik Obama je na konferenciji za novinare sa britanskim premijerom rekao da je uveren da se može postići rešenje koje predviđa postojanje postojanje dve države, ali je dodao da će za to biti potrebni teški kompromisi obe strane.

U ključnom prošlonedeljnom govoru o politici na Bliskom istoku, Obama se založio da granica između izraelske i palestinske države bude ona koja je postojala pre šestodnevnog rata 1967, uz dogovorenu razmenu teritorija. Britanski premijer danas je prihvatio taj Obamin predlog i dodao da nijedna strana nema izgovor za uzdržavanje od razgovora.

Netanjahu je oštro odbacio poziv o povratku na granice pre rata 1967. Izraelski premijer je u jučerašnjem govoru pred oba doma američkog Kongresa rekao da Jerusalim nikada neće biti podeljen i da Izrael neće pregovarati sa palestinskom vladom koja obuhvata militantnu grupu Hamas.

XS
SM
MD
LG