Linkovi

Sukobi na izraelskoj granici


Sukobi demonstranata i vojske na okupiranoj Golanskoj visoravni
Sukobi demonstranata i vojske na okupiranoj Golanskoj visoravni

Nekoliko propalestinskih protesta na izraelskim granicama se pretvorilo u nasilje, u kojem je najmanje 10 osoba poginulo, dok su stotine ranjene. Očevici i libanski funkcioneri kažu da su izraelski vojnici ubili najmanje pet osoba i ranili više od 50, pucajući na demonstrante da bi ih sprečili da uđu u Izrael iz Libana.

Demonstranti u Siriji su takođe pokušali da se probiju preko granične ograde na okupiranoj Golanskoj visoravni. Sirijski funkcioner i očevici tvrde da su izraelski vojnici pucali i ubili četiri osobe i ranili najmanje 45. Palestinsko medicinsko osoblje i funkcioneri kažu je u sukobima na protestima duž granice Pojasa Gaze poginula najmanje jedna osoba, a ranjeno najmanje 60.

U blizini Jerusalima, prema medicinskim izvorima, u sukobima je povređeno najmanje sto ljudi kada su vojnici ispalili patrone sa suzavcem i gumene metke na grupu demonstranata koji su ih gađali kamenicama.

Palestinci na protestima obeležavaju takozvanu „nakbu“, ili „katastrofu“, kako nazivaju raseljavanje palestinskih porodica u vreme stvaranja Izraela, 1948. Sirija je osudila otvaranje vatre na učesnike protesta, nazvavši ga „zločinom“.

Izrael je povećao mere bezbednosti uoči današnjih protesta. Procenjuje se da je više od 700 hiljada Palestinaca pobeglo ili bilo prisiljeno da napusti svoja imanja tokom rata koji je izbio posle proglašenja izraelske države, 1948. Izrael, koji koristi hebrejski kalendar, proslavio je 63. godišnjicu osnivanja u četvrtak.

XS
SM
MD
LG