Linkovi

Izrael zaustavlja flotilu prema Gazi


Na ovoj fotografiji od 31. maja, 2010.izraelski komandosi prate brod Mavi Marmara na putu ka pojasu Gaze da bi potom izvršili prepad na njega pred zoru.
Na ovoj fotografiji od 31. maja, 2010.izraelski komandosi prate brod Mavi Marmara na putu ka pojasu Gaze da bi potom izvršili prepad na njega pred zoru.

Izraelski bezbednosni kabinet naredio je vojnim snagama da spreče planiranu flotilu da stigne do Pojasa Gaze, ali da izbegavaju sukobe sa aktivistima na brodovima.

Najviši ministri u kabinetu danas su takodje dali izraelskom ministru inostranih poslova instrukcije da nastavi diplomatska nastojanja u cilju sprečavanja flotile da zaplovi ka toj palestinskoj teritoriji koja je pod izraelskom blokadom.

U medjuvremenu, Izrael je odustao od pretnje da će novinarima koji budu pronadjeni na brodovima flotile, zabraniti na deset godina ulazak u jevrejsku državu. Šef izraelskog vladinog pres centra, Oren Helman, rekao je u pismu juče poslatom novinarima da flotilu organizuju zapadni i islamski ekstremisti i da će učesnici prekršiti izraelski zakon. Novinari navode da bi trebalo da im bude dozvoljeno da izveštavaju o legitimnim vestima.

Organizatori flotile saopštili su da će možda čak 10 brodova poneti humanitarne zalihe i stotine pro-palestinskih ekstremista ka Gazi, koju kontroliše militantna islamistička grupa Hamas. Nije poznato kada će brodovi zaploviti, ali organizatori navode da bi plovidba mogla da počne ove nedelje. Najnovija akcija takođe obnavlja sećanje na flotilu koju je Izrael presreo i zaustavio u maju prošle godine.

Tom prilikom izraelski komandosi ubili su devetoricu turskih aktivista, uključujući jednog američkog državljanina, kad su se izraelske snage ukrcale na turski brod u flotili čiji cilj je bilo probijanje izraelske blokade Gaze.

XS
SM
MD
LG