Linkovi

Izrael odbacio predlog UN-a za istragu


Izrael odbacio predlog UN-a za istragu

Izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama je izjavio da njegova zemlja odbacuje predlog Ujedinjenih nacija za osnivanje višenacionalne komisije koja će da istraži smrtonosni izraelski napad na humanitarni brod koji je plovio prema Gazi.

Ambasador Mišel Oren je na programu televizije „Foks“ rekao da Izrael ima mogućnosti i pravo da sprovede svoju istragu. Osnivanje komisije predložio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, predložio je osnivanje komisijeza istragu napada izraelskih komandosa u kojem je poginulo devet propalestinskioh aktivista.

Oni su bili na brodu „Mavi Marmara“, u sastavu konvoja koji je pokušavao da probije izraelsku blokadu i direktno dopremi humanitarnu pomoć u Pojas Gaze, kojim vlada organizacija Hamas.

Na današnjoj sednici izraelskog kabineta, premijer Benjamin Netanjahu je rekao da su za krvoproliće na brodu „Mavi Marmara“ odgovorni „ekstremistički nasilnici“, koji su se unapred pripremili za sukob. Izraelske snage su juče mirno preuzele kontrolu nad brodom „Rejčel Kori“, koji je takođe pokušao da doplovi do Gaze.

XS
SM
MD
LG