Linkovi

Izraelski vojnici se ukrcali na "Rejčel Kori"


Izraelski vojni brod uplovljava u luku Ašdod na jugu Izraela, 5. juna 2010.
Izraelski vojni brod uplovljava u luku Ašdod na jugu Izraela, 5. juna 2010.

Teretni brod sa humanitarnom pomoći, koji su izraelski vojnici presreli na putu ka Pojasu Gaze, uplovio je u izralelsku luku Ašdod, gde će ga pregledati izraelske vlasti. Izraelski vojnici ukrcali su se na irski brod "Rejčel Kori" koji je prevozio humanitarnu pomoć za Pojas Gaze, pošto je njegova posada ignorisala ponovljena upozorenja da promeni kurs plovidbe. Vojska je saopštila da pro-palestinski aktivisti na brodu nisu pružili otpor kada su vojnici ušli na brod.

19 pro-palestinskih aktivista i članova posade na brodu pokušavali su da prekinu izrealsku trogodišnju blokadu Gaze, i dostave dvadeset tona humanitarne pomoći.

U pitanju je drugi pokušaj „Pokreta za slobodnu Gazu“ ove nedelje da dostavi humanitarne isporuke Gazi. U ponedeljak je osmoro Turaka i jedan Amerikanac turskog porekla ubijeno kada su se izraelski komandosi ukrcali na brod. Izraelska vojska je saopštili da aktivisti nisu pružili otpor kada su vojnici ušli na brod.

„Pokret za slobodnu Gazu“ organizovao je putovanje nekoliko brodova u pokušaju da prekine trogodišnju izraelsku i egipatsku blokadu Gaze, u kojoj je na vlasti pokret Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je razlika izmedju današnjeg presretanja broda i smrtonosne akcije u ponedeljak taj što je Rejčel Kori "brod mirovnih aktivista", dok su, u ponedeljak, brodom putovali "aktivisti puni mržnje", u misiji koju su organizovali "ekstremisti".

Netanjahu je takodje rekao da se Izrael ne slaže sa pro-palestinskim aktivistima sa broda Rejčel Kori, ali poštuje njihovo "pravo na drugačije mišljenje".

Turska je osudila Izrael zbog smrtonosne akcije u ponedeljak, i zapretila da će prekinuti diplomatske odnose. Turski mediji prenose da Ankara takodje razmatra podizanje optužnice protiv Izraela pred medjunarodnim sudom.

U subotu su se hiljade ljudi okupile u Istanbulu, na demonstracijama protiv Izraela, a drugi veliki protest održan je u Londonu, gde su pro-palestinski aktivisti marširali do izraelske ambasade. Protesti su održani i u drugim gradovima, uključujući Pariz.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Navi Pilaj, izjavila je da postoji mogućnost da je izraelska blokada nelegalna, jer medjunarodno humanitarno pravo zabranjuje „izgladnjivanje civila kao metod ratovanja“. Ona je takodje navela da se medjunarodnim pravom zabranjuje nametanje „kolektivne kazne“ civilima.


XS
SM
MD
LG