Linkovi

Sahranjene žrtve izraelskog napada


Turski lideri saopštili su da su se odnosi sa Izraelom značajno pogoršali nakon izraelskog napada na humanitarni konvoj, koji je prevozio pomoć za Pojas Gaze.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan kazao je da je Izrael veoma blizu gubitka najboljeg prijatelja, dok je predsjednik Abdulah Gul ocijenio da odnosi dvije zemlje nikada više neće biti isti.

Hiljade ljudi su, u međuvremenu, u Istanbulu prisustvovale sahrani propalestinskih aktivista koji su ubijeni u izraelskoj akciji. Osmorica Turaka i Amerikanac turskog porijekla poginuli su kada su izraelski komandosi napali turski brod koji je predvodio konvoj. Istražitelji se saopštili da je na najmanje jednu žrtvu pucano iz neposredne blizine.

Izrael tvrdi da su komandosi počeli da pucaju u samoodbrani. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocijenio je juče da su osude napada licimjerne i optužio aktiviste da su ekstremisti koji podržavaju teroriste i mržnju.

Američki izaslanik za Bliski Istok Džordž Mičel u međuvremenu je u Vitlejemu rekao da incident ukazuje na potrebu za postizanjem napretka u indirektnim mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun je pak pozvao Izrael da ukine blokadu Pojasa Gaze, ističući da je kontraproduktivna i neodrživa.

XS
SM
MD
LG