Linkovi

Strani aktivisti napuštaju Izrael


Izrael i dalje odbacuje međunarodne osude posle napada u međunarodnim vodama na flotilu sa humanitarnom pomoći koja je plovila prema Pojasu Gaze. Devet humanitaraca je poginulo u napadu koji – kako aktivisti na brodovima tvrde – nije bio izazvan. Izrael kaže da su njegovi komandosi bili napadnuti i da su dejstvovali u samoodbrani.

Izrael se sada priprema za nove nevolje, s obzirom da su uprkos blokadi prema Gazi krenuli novi brodovi. U međuvremenu, Izrael oslobađa humanitarce zarobljene u prvoj flotili.

Do kraja dana svih gotovo sedam stotina treba da bude oslobođeno. Većina, u kojoj su i stotine truskih državljana, upućuje se na aerodrom „Ben Gurion“.

Prema saopštenju američke ambasade, prošle noći je u pritvoru bilo još najmanje 11 Amerikanaca, ali se očekuje da i oni danas odu iz Izraela.

Nadamo se da će svako, ako uspemo da ubrzamo ovaj proces, biti kod kuće u roku od 48 sati“, kaže portparol izraelskog premijera Mark Regev.

Više od stotinu aktivista, uglavnom iz arapskog sveta, jutros je stiglo u Jordan.

„Nismo prekršili nijedan zakon“, tvrdi Nur Azman, deportovani aktivista iz Malezije.

To je bio humanitarni brod, u međunarodnim vodama, izvan izraelske granice“, ističe Nadim Ahmed iz Pakistana.

U međuvremenu se približavaju nove nevolje. Još dva broda, među kojima je irski teretni brod pod imenom „Rejčel Kori“, plove prema Gazi – 15 humanitaraca na njima tvrde da će pokušati da probiju blokadu. Izraelci kažu da i njima neće dozvoliti prolaz i poručuju im da dopreme pomoć u neku izraelsku luku, odakle će biti prebačena u Gazu.

Istovremeno nema nagoveštaja kompromisa u pogledu zahteva za sprovođenje nezavisne istrage, koju traže Ujedinjene nacije i ostali, dok Izrael kaže da će taj posao obaviti njegova vojska. Turska je zatražila međunarodnu istragu, kao i palestinski predsednik Mahmud Abas, koji je danas u Vitlejemu pozdravljen burnim aplauzom kada je zatražio ukidanje blokade Pojasa Gaze.

XS
SM
MD
LG